Dabas gardumi
  • Sākums
  • Mūsu stāsts
  • Jaunumi
  • Dabas gardumu produkti
    • Augļu - ogu salmiņi BIO
    • Augļu - ogu bumbiņas BIO
    • Marmelādes BIO
    • Augļu - ogu pulveri un gabaliņi BIO
    • Tējas BIO
    • Ogu mērces BIO
    • Saldētas BIO ogas
  • Sadarbība
  • Mēs bildēs
  • Zinātne
  • Kontakti
  • Gardumu bodīte

Sausseržu ogas!

2. jūl. 2022, Nav komentāru

Zinātniskajos rakstos atrodama informācija, ka ogu vērtīgās īpašības ir saistītas ar pretmikrobiālo, pretiekaisuma, pretaterosklerozes un pretkancerogēno iedarbību, kas pierādītas laboratorijas apstākļos. Tāpēc augstā bioaktīvo vielu satura un to veselību veicinošo īpašību dēļ zilās sausseržu ogas var uzskatīt un ieteikt kā vērtīgu veselīga uztura sastāvdaļu (Becker & Szakiel, 2019). 

Ogas satur daudz dažādu vitamīnu, tādu kā, A, C, E vitamīnu un B kompleksa vitamīnus. Šie vitamīni palīdz stiprināt imūnsistēmu un mazina iekaisumu (Nile & Park, 2014). Tie tiek uzskatīti arī par antioksidantiem, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvā stresa ietekmi, kas izraisa hroniskas slimības, piemēram, sirds slimības, diabētu un dažus vēža slimības veidus. Kā pētījumi rāda, vitamīni ļoti koncentrētās devās sastopami sausseržu un upeņu ogu šķirnēs, turklāt to saturs ir lielāks nekā, piemēram, zemenēs, avenēs vai ērkšķogās.



Amazon.com: Haskapa | Super Berry Powder | 100% Natural Vegan Haskap  Berries | High in Vitamin C + Antioxidants | Gluten Free | Superfood Made  from Freeze Dried Berries : Grocery & Gourmet Food

Ogu veselīgums!

16. nov. 2021, 91 komentāri
Kanādas Dalhausas universitātes pētnieki pēta dažādas ogas, tostarp arī sausseržus. Kanāda ir viena no tām valstīm, kurā pēdējo 15 gadu laikā ir selekcionētas jaunās sausseržu šķirnes. Ogas ir lielas, garšīgas un vērtīgas, kā arī piemērotas mehāniskai vākšanai. Arī mūsu saimniecībā aug Kanādā selekcionētās sausseržu ogu šķirnes: Aurora, Indigo Gem, Honey bee. Attēlā jūs varat apskatīt šīs universitātes pētnieku pētījumu par ogās esošajiem vitamīniem un minerālvielām.

Viena porcija (100 g) sausseržu ogu (haskap) satur līdzvērtīgu C vitamīnu kā vesels apelsīns. Tās satur arī daudz A vitamīna, šķiedrvielu un kālija, kā arī antioksidantus (3 reizes vairāk nekā mellenes).



fruit-comparison-table-800


Sausserži

16. nov. 2021, Nav komentāru
IK Dabas gardumu saimniece studē LLU, Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, studiju programmā "Pārtikas Zinātne" 2. kursā un ir palicis vēl tikai nedaudz kā uzrakstīt gala maģistra darbu. Darba tēma būs par sausseržiem. Un par tālāko pētniecības darbu varēsiet lasīt šajā blogā. 

Lai visiem mierīgs un gaišs šis laiks!

Jaunākie ieraksti

  • Laimīgu 2025. gadu!
    27. feb. 2025
  • Mūsu gardumi tikai pie mūsu sadarbības partneriem!
    19. nov. 2024

  • 26. jan. 2024

  • 26. jan. 2024
  • Laimīgu 2024. gadu!
    9. jan. 2024
  • Noslēdzam rosību rūķu darbnīcā!
    15. dec. 2023
  • Ziemassvētku dāvanas!
    1. dec. 2023

Papildu saturs

Šeit var ievadīt papildus saturu. Ja papildus satura nav, tad šo bloku var noslēpt, nospiežot uz ikoniņas augšējā stūrī.

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

Veidots ar Mozello - labo mājas lapu ģeneratoru.